Top
Aanbiedingen

FAQ-Zijde

Hier vindt u de meeste gestelde vragen omtrent zijde en zijden producten: 

Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

 

Het is heel verwarrend voor velen. Sommigen denken dat zijde satijn is of dat satijn polyester is. Het is allemaal fout. Satijn is een weefsel in satijnbinding, een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. Als glanzende inslagdraden en matte kettingdraden gebruikt worden is de onderkant dof, maar de bovenkant glanzend. 

 

Het woord satijn is ontleend aan het Franse ‘satin’ (glanzende, zachte zijden stof). Een oudere verklaring is dat het woord komt van het Italiaanse woord voor zijde: seta.

 

Tegenwoordig verwijst het woord “satijn” meestal naar glanzende polyester (synthetische stof uit de chemische substantie).  Omdat er veel meer “satijn” gemaakt wordt van goedkoper polyester, zult u veel satijnen nachtgoed, satijnen lingerie en satijnen kussenslopen, die gemaakt zijn van polyester vinden.  

Katoen satijn worden meestal gebruikt in bedlinnen met label: 100% katoen. Door de manier van weven(satijn-binding), ontstaat een dicht geweven stof met een beetje glans.

Zijden satijn is zeer exclusief en veel duurder. Let dus goed op en kijk in het waslabel om te zeker te zijn van welke materiaal uw satijnen kussensloop, satijnen dekbedovertrek of uw satijnen pyjama vervaardigd is. Men kiest dus absoluut voor zijde i.p.v. het goedkoper alternatief.

 

Synthetische satijn is niet luchtdoorlatend, neemt bijgevolg geen vocht op, is statisch en brandgevaarlijk.

 

Zijde is van100% natuurlijke vezels, bestaat uit hoogwaardig eiwit en een hoog polymeerverbinding uit meer dan twintig soorten aminozuur. Ze heeft een uitstekende bio compatibiliteit met de menselijke huid,  en is bijgevolg zeer goed is voor de gevoelige huid en droog haar. Zijde heeft een subtiele glans en voelt aangenaam en zacht aan. Zijde heeft een hoge graad van vochtabsorptie en afdrijving, zeer geschikt voor mensen met overtollige transpiratie. Zijde is hypoallergeen, antistatische, antibacterieel, ideaal voor mensen met astma, eczeem, stofallergie en andere huidaandoeningen.  

Al deze eigenschappen heeft de “satijn” ( meestal verwijzing naar synthetische polyester) niet!

 

 

Silkmood zijden producten zijn gemaakt van 100% echte zijde. Wij verkopen geen nep zijde, geen synthetische stof. 

 
Wat betekent het Öko-Tex 100 label?
 
Het is een productlabel dat aantoont dat het textielproduct niet schadelijk is voor de gezondheid.   
Het Öko-Tex label 100 garandeert dat stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid  niet voorkomen op het textielproduct of in bepaalde gevallen slechts in beperkte mate. Hiervoor worden tests uitgevoerd op het product, waarbij de concentratie gemeten wordt van een reeks stoffen. Er worden verschillende tests op de kleurechtheid gedaan (ten aanzien van water, zweet en wrijving).
Meer informatie vindt u op
http://www.labelinfo.be/label/lange_fiche/19/
 
Is een zijden kussensloop  goed voor de huid en het haar?  Is dit een fabel of een feit?
 
Het is geen geheim in de Aziatische landen dat op een zijden kussensloop slapen goed is voor uw huid en haar. Maar hier in Europa zijn wij nog niet bekend met zijden producten. Veel mensen staan sceptisch tegenover deze oude volkswijsheid.
De voordelen van slapen op een zijden kussensloop zijn gebleken uit onderzoek van dermatologen. De huid is glad en het haar blijft meer in model zitten bij het opstaan ‘s morgens.
Logisch: zijde is een natuurlijke vezel die aminozuren bevat  en natuurlijke eiwitten die onze huid en haar voeden als wij slapen. Er zijn veel antirimpel crèmes die zijden substanties bevatten. Zijden stof is veel zachter en gladder in vergelijking met ander textiel.  Door te slapen op een zijden kussensloop wordt er minder aan de huid gewreven, waardoor zouden er minder snel rimpels zouden ontstaan. Bovendien is zijde een organische stof en is van natuur hypoallergeen en stofvrij. Acne en allergieën zouden evenzeer beperkt worden doordat u op een zijden kussensloop slaapt. Haaruitval, breuk en warrig hoofdhaar zou ook sterk gereduceerd kunnen worden.
 
In tegenstelling tot satijn (wat een nep zijde is),katoen en polyester die geen helende werkingen heeft op de huid. Zijde is antistatisch en volledig natuurlijk product. Satijn (polyester) is niet hydraterend voor de huid, kan statische haren veroorzaken en is brandgevaarlijk. Katoen-satijn is gemaakt van katoenvezels, die de gunstige eigenschap van de zijde niet heeft. 
 
Zijde is een natuurlijke eiwitsubstantie. Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol. Maar de zijdedraad is veel fijner en gladder. Beide bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, maar in tegenstelling tot wol zijn zijdegaren glad, hebben ze geen geschubde structuur, waardoor het fraai glanst. De zijdedraad is het fijnste van alle natuurlijke vezels.
 
 
Geschiedenis
Vier tot vijf duizend jaar v. Chr. werd in China al zijde gesponnen en verweven tot kleding en stoffen. China was lange tijd het enige land ter wereld dat het geheim van de zijdeproductie kende en verdedigde dit monopolie met man en macht. In de Romeinse tijd was zijde letterlijk haar gewicht in goud waard. Het kostbare zijde werd eerst over land, en later over zee geëxporteerd over bepaalde trajecten die in de 19e eeuw de zijderoute zou gaan heten.
Pas in de zesde eeuw begon de zijdeteelt zich ook buiten China te ontwikkelen in landen als Japan en India, en via Byzantium (het huidige Istanbul) tevens in het Middellandse Zeegebied. In de 17e eeuw werden pogingen ondernomen om ook in West-Europa teelt en productie van zijde te introduceren.
Productie
De zijdevlinder legt aan het begin van de zomer zo’n 500 eitjes. Zijderupsen voeden zich met de blaadjes van de moerbei boom. Binnen drie tot vier weken vormen de larven (inmiddels rupsen) een cocon.
In vergelijking met andere grondstoffen voor kleding en textiel neemt zijde een zeer bescheiden plaats in binnen de wereldhandel. Slechts 0,2% van de wereldproductie in textielvezels bestaat uit zijde. De totale productie van zijde bedraagt jaarlijks ongeveer 100.000 ton per jaar.
China is met een productie van 72.000 ton ruwe zijde per jaar wereldwijd een koploper.  Andere zijde producerende landen als India, Japan, de voormalige Sovjet Unie en Brazilië komen er ver achteraan. In Italië, Spanje, Frankrijk en Zwitserland wordt ook nog steeds, in nóg mindere mate, zijde geproduceerd.  
 
Milieu
Zijde is een bijzonder milieuvriendelijk product. Bij grootschalige productie is geen sprake van het gebruik van kunstmest, pesticiden.
Bij de afvalfase, kan zijde best gerecycleerd worden of herbruikt.
 
Gezondheid
Zijde heeft diverse toepassingen voor de gezondheid, comfort en welzijn, maar ook toepassing op medisch gebied.
Het dragen van zijde( zijden pyjama'szijden sjaals...) wordt aangeraden in geval van huidaandoeningen zoals huidallergie, eczeem en psoriasis. Bovendien is zijde helend voor de huid. De gladde zijde vezel geeft geen stof af en trekt geen stof aan. Zijde kan tot 30% van haar eigen gewicht aan vocht absorberen en het snel laten verdampen. Ook is zijde luchtig en warmt snel op en koelt snel af. Zijde is goed voor mensen met astma en stofallergie.
Slapen in zijde is niet alleen een ultieme luxe, het is een genot, een verwenning. Zijde ontspant lichaam en geest en resulteert in een diepe verkwikkende en ontspannen nachtrust.
Bij kinderen fluctueert de lichaamstemperatuur meer dan bij volwassenen, Voor hen is het kunnen afvoeren van transpiratie dan ook erg belangrijk.  Veel kinderen en baby’s hebben last van huidaandoeningen. De huid wordt rood, schilfert, het gebruiken van zijde kan deze verminderen, verder werkt zijde heilzaam.
 
Wat zijn de voordelen van zijden?
 • Zacht, soepel en extreem licht, kalmerend voor het zenuwstelsel
 • 100% natuurlijk vezels, gezond, goed voor huid en haar
 • Temperatuur regulerend, goed voor elk seizoen: warm in de winter, koel in de zomer
 • Vocht absorberend: absorbeert tot 30% vocht en droogt snel op
 • Hypoallergeen, antistatisch, antibacterieel van nature, ideaal voor mensen met astma, eczeem, stofallergie...
 • Vuurbestendig: brandende zijde verandert in ongevaarlijke as
ZijdesoortenZijde wordt tegenwoordig op vele verschillende manieren geproduceerd en gebruikt. 
Zowel in de kledingindustrie als in huishoudtextiel is zijde altijd de trend! 
Door zijn uitstekende eigenschappen wordt zijde steeds meer gewaardeerd.

Er zijn verschillende soorten zijde. Hier benaderen wij de belangrijke soorten.


 • Moerbei zijde (bombyx mori): 
Door de extreem fijne en gelijkmatige draden, geldt deze zijde als de hoogwaardigste zijde.


 • Haspelzijde: 
Haspelzijde wordt uit de continudraden van de cocon gewonnen. Deze draad is meestal meer dan 1000 meter lang en wordt vóór de verwerking slechts afgewikkeld (gehaspeld). Goed verwerkte haspelzijde is de fijnste soort en glanst het meest.
 • 

Bourettezijde
: Bourettezijde wordt uit productieresten gewonnen. Door de korte lengte van de vezels bevat bourettezijde altijd resten van de cocon en de zijdelijm. Bourettezijde  wordt als minderwaardig zijde gezien.
 • 

Chappezijde
: Chappezijde wordt uit de middelste vezellengte (tot 15cm) gewonnen. Deze onderscheidt zich van haspelzijde door een matter en zachter oppervlak.


 • Tussah zijde: 
De tussah spinnen (ook wildzijde spinnen genoemd) leveren een ruwere goudgele draad met onregelmatige structuur. Tussah spinnen leven wild in veel gebieden in het Verre Oosten.  Tussahzijde is dikker en minder glanzend.Zijde bestaat in een groot aantal types en weefpatronen. Hieronder een paar voorbeelden:


 • Ruwe zijde:  Verwijs naar de zijde dat elke zijdedraad waarvan de sericine( zijdenvezels beschermt) niet verwijderd werd.  Die zijde wordt vaak gesponnen tot draden en geweven tot materialen die op tweed lijken en die zacht zijn om aan te raken, maar die echter stijver zijn dan andere zijdesoorten en die ook vuil en geuren aantrekken omwille van de aanwezigheid van sericine.
 
 • Chiffon: Dit is de lichtste vorm van zijde. Chiffon is doorzichtig en creëert “golvingen” om dimensie te geven aan verschillende kledingstukken. Behalve voor sjaals, moet het in combinatie met voering gebruikt worden.
  
 • Habotai:Gewoonlijk is dit de minst dure en meest voorkomende vorm van zijde. Het is een licht, dun, effen geweven materiaal.  
 
 
 • Crêpe de Chine: Crêpe de Chine wordt bekomen door sommige vezels kloksgewijs te draaien en andere tegen de richting van de wijzers in. Deze gedraaide vezels worden dan geweven tot een effen weefsel. Het materiaal krijgt op die manier aan beide kanten een “kiezelsteenachtige” look.  
 
 
 • Charmeuse: Dit is de stof waaraan de meeste mensen denken wanneer ze aan zijde denken. De achterkant is een platgemaakte crêpe, de voorkant een satijnen weefpatroon. Charmeuse is zeer geschikt voor blouses en lingerie.
 
 
 • Jacquard: Dit zijn weefsels die matte en reflecterende draden gebruiken om patronen te creëren. Deze stof is gewoonlijk dichter en heeft een groter gewicht dan de meeste zijdestoffen. De patronen in het materiaal maken het perfect om te verven en meer gestructureerde kledij te creëren.
  
 • Gekamde zijde: Gekamde zijde wordt gemaakt van de korte zijden vezels die overblijven na het kammen en kaarden, dus glanst dit materiaal niet zoals de meeste zijden materialen. Gekamde zijde lijkt heel erg op katoen, maar voelt wel zacht en zijdeachtig aan. Kledij uit gekamde zijde mag in de wasmachine op lage temperatuur en in de droogkast om lage warmtestand. Maar de beste onderhoud is altijd handwassen of bij wasserij.     
 
Weet u dat?
 • Een touw van zijde meer gewicht kan dragen dan een touw van metaal met dezelfde dikte
 • Een halve kilogram rupsen in de loop van hun leven tot 12.000 kilogram moerbeibladeren vreet.
 • Een zijdespin vanaf de geboorte tot de verpopping 40.000 keer zijn lichaamsgewicht aan moerbeibladeren verteert.
 • De draad van de cocon gemiddeld een breedte van 20 um heeft. (um = micrometer, d.w.z. 1 miljoenste meter)
 • 
Voor de winning van 1 kilogram ruwe zijde tot 10 kilogram van de cocon nodig is.
 • De lengte van cocon draden meer dan 4000 meter lang kan worden
 • Voor ca. 3 kilogram zijde meer dan 25 moerbeibomen nodig zijn

 • Men voor een jurk van zijde bijna 70 kilo moerbeibladeren nodig heeft.
Het is dus geen wonder, dat zijde één van de waardevolste vezels in de textielhandel is.
 
Nieuwe producten