Top

Het verschil tussen zijde en satijn

Wat is het verschil tussen satijn en zijde? 


Het is heel verwarrend voor velen. Sommigen denken dat zijde satijn is of dat satijn polyester is. Het is allemaal fout. Satijn is een weefsel in satijnbinding, een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. Als glanzende inslagdraden en matte kettingdraden gebruikt worden is de onderkant dof, maar de bovenkant glanzend. 

 

Het woord satijn is ontleend aan het Franse ‘satin’ (glanzende, zachte zijden stof). Een oudere verklaring is dat het woord komt van het Italiaanse woord voor zijde: seta.

 

Tegenwoordig verwijst het woord “satijn” meestal naar glanzende polyester (synthetische stof uit de chemische substantie).  Omdat er veel meer “satijn” gemaakt wordt van goedkoper polyester, zult u veel satijnen nachtgoed, satijnen lingerie en satijnen kussenslopen, die gemaakt zijn van polyester vinden.  

Katoen satijn worden meestal gebruikt in bedlinnen met label: 100% katoen. Door de manier van weven(satijn-binding), ontstaat een dicht geweven stof met een beetje glans.

Zijden satijn is zeer exclusief en veel duurder. Let dus goed op en kijk in het waslabel om te zeker te zijn van welke materiaal uw satijnen kussensloop, satijnen dekbedovertrek of uw satijnen pyjama vervaardigd is. Men kiest dus absoluut voor zijde i.p.v. het goedkoper alternatief.

 

Synthetische satijn is niet luchtdoorlatend, neemt bijgevolg geen vocht op, is statisch en brandgevaarlijk.

 

Zijde is van100% natuurlijke vezels, bestaat uit hoogwaardig eiwit en een hoog polymeerverbinding uit meer dan twintig soorten aminozuur. Ze heeft een uitstekende bio compatibiliteit met de menselijke huid,  en is bijgevolg zeer goed is voor de gevoelige huid en droog haar. Zijde heeft een subtiele glans en voelt aangenaam en zacht aan. Zijde heeft een hoge graad van vochtabsorptie en afdrijving, zeer geschikt voor mensen met overtollige transpiratie. Zijde is hypoallergeen, antistatische, antibacterieel, ideaal voor mensen met astma, eczeem, stofallergie en andere huidaandoeningen.  

Al deze eigenschappen heeft de “satijn” ( meestal verwijzing naar synthetische polyester) niet!

 

Silkmood zijden producten zijn gemaakt van 100% echte zijde. Wij verkopen geen nep zijde, geen synthetische stof. 

Aanbiedingen
Nieuwe producten